در کتاب آقا روح ا… (مجموعه کتاب در حال نگارش حیات روح خدا) بخشی از آن درباره قزوینی است.
کتاب «آقا روحالله» اولین جلد از مجلدات یک کلانپروژه با عنوان بررسی منطق رهبری امامین انقلاب است. این پروژه از سال ۱۳۹۰ به صورت جدی توسط جمعی از طلاب و فضلای حوزه طراحی و آغاز شد و در گام اول آن سعی گردید تا بستر تاریخی عملکرد امامخمینی و آیتالله خامنهای روشن شود؛ چرا که فهم صحیح و مجتهدانه هر اندیشهای متوقف بر فهم صحیح از عملکرد مبتنی بر آن اندیشه است و فهم صحیح عملکرد نیز متوقف بر فهم صحیح بستر زمانی تحقق آنها است. در این راستا مطالعات اولیهای صورت گرفت و براساس آن درسی با عنوان «سیره رهبران» در حوزه دانشجویی دانشگاه شریف در چند دوره تدریس شد.
در کتاب جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از آیت الله سید مهدی عبادی نام برده شده است.
(از مجموعۀ ۸ جلدی) مجلد دوم از مجموعهی “جامعهی مدرسین حوزهی علمیهی قم” به بررسی فعالیتها و عملکرد جامعهی مدرسین طی سالهای ۱۳۵۷-۱۳۸۴ و نقش آن در جریانات و حوادث پس از انقلاب اختصاص دارد که دربرگیرندهی مکاتبات و صورت جلسات مربوط به این تشکل است. سیر تطور اساسنامه و عضوگیری جامعهی مدرسین، نقش آن در حفظ کیان مرجعیت، چالشهای اقتصادی دههی شصت، بررسی انتخابات خبرگان و ریاست جمهوری، و پیشینه و مراحل تشکیل شورای مدیریت حوزهی علمیهی قم از جمله موضوعات کتاب هستند.
در کتاب روزها و رویدادها از ایشان نام برده شده است.
در مجموعه (روزها و رویدادها)، مهمترین رخدادها، نقاط عطف تاریخ معاصر ایران به ویژه انقلاب اسلامی و مناسبتهای دینی، ملی و بینالمللی، به ترتیب ماهها و روزهای سال شمسی معرفی شده است. جلداول این روز شمار به رویدادهای مهم ماههای فروردین، اردیبهشت و خرداد اختصاص داردکه مباحث آن ذیل ۶۳ عنوان گرد آمده است; از آن جمله: (عید نوروز تقویم و سال ایرانی)، (هجوم به مدرسه فیضیه)، (روز جهانی کتاب کودک)، (روز جهانی بهداشت)، (روز ارتش جمهوری اسلامی ایران)، (درگذشت علامه اقبال لاهوری)، (شهادت سپهبد قرنی)، (روز معلم)، (روز جهانی موزه)، (عملیات بین المقدس و آزاد سازی خرمشهر)، (قیام خونین ۱۵خرداد) و (واقعه دلخراش زلزله گیلان و زنجان) صفحات پایانی کتاب شامل فهرست منابع است.
در کتاب گذری بر زندگی فقیه عالی قدر آیت ا… منتظری – از ایشان نام برده شده است.
کتاب «گذری بر زندگی و اندیشههای فقیه عالیقدر آیتاللّه منتظری» که در سال ۱۳۵۹ توسط «نهضت زنان مسلمان» و به قلم «مصطفی ایزدی» منتشر شده بود، پس از تغییرات کلی در متن و عنوان در خرداد ماه سال ۱۳۶۱ به عنوان جلد اول مجموعه «فقیه عالیقدر» توسط انتشارات «سروش» در ۳۹۲ صفحه به زیور طبع آراسته شد. جلد اول این مجموعه در دو فصل از سه فصل خود، تحت عناوین «قبل از پیروزی انقلاب» و «بعد از پیروزی انقلاب» به شرح حال و فعالیتهای آیتاللّه منتظری میپردازد و در فصل سوم با عنوان «نظرها»، فرمایشات آیتاللّه در مسائل مختلف را بیان میکند. جلد اول این مجموعه، حاوی نزدیک به ۸۰ سند و تصویر میباشد.. در جلد دوم این مجموعه که در سال ۱۳۶۶ و در ۶۰۸ صفحه منتشر گردید، نویسنده کتاب را به هفت فصل تقسیم نموده است. در فصل اول، «تاملی دوباره در گذشته»، به هر آن چه از فعالیتهای علمی و مبارزات سیاسی ایشان که در جلد اول نیامده، پرداخته شده است. فصل دوم، «مصدر راهنمایی مردم و مسئولان»، مروری است بر ترفندها و اقدامات ایشان در سالهای پرحادثه و تعیینکننده. فصل سوم، «افشای توطئه دشمنان اسلام»، پیرامون توطئههای دشمنان جهت تفرقه بین سران نظام و بهالاخص برچسب نوشتن کتاب «الخمینی فی میزان الشرعیه» به آیتاللّه منتظری و ابتکارات خنثیکننده ایشان در قبال آن بحث میشود. در فصل چهارم، «انتشار رساله توضیحالمسائل»، به سیر اجتهاد ایشان تا تائیدات آیات عظام بر این مجتهد طراز اول پرداخته میشود. فصل پنجم، «فقیه عالیقدر در کلام اندیشمندان» به نظرات علمای اعلام و فضلای بزرگوار درخصوص وجوه شخصیتی ایشان شامل میزان دانش و تقوی و مجهدات و فعالیتهای اشاره میشود. در فصل ششم، «فقیه عالیقدر و مساله دانشگاهها» به فعالیتها، رهنمودها و پیگیریهای مستمر ایشان پیرامون دانشگاهها اشاره شده است. در فصل هفتم، «درآمدی بر آینده»، با توجه به محبوبیت ایشان، مجموعهای از شعارها، دیوارنویسها و نقاشیهای دیواری قرار داده شده است. جلد دوم این مجموعه، دارای نزدیک به ۷۰ سند و تصویر میباشد.
در بخشی از کتاب چهارده سال رقابت ایدئولوژیک (شیعه) از ایشان صحبت شده است.
این کتاب در صدد اثبات این فرضیه است که فساد و ناکارآمدی نظام های سیاسی موجب ظهور ایدئولوژی های رقیب میگردد و هر ایدئولوژی که توانمندتر باشد، در این رقابت پیشی می گیرد. بعد از سرکوب قیام ۱۵ خرداد، ایدئولوژی های راست گرایانه و چپ گرایانه و اسلام محور، ضمن این که رژیم شاه را به چالش می خوانند، با یکدیگر نیز رقابت می کردند؛ در این میان ایدئولوژی اسلام محور توانست ایدئولوژی های رقیب را بایکوت و ایدئولوژی شاهنشاهی را از چرخه ی رقابت خارج کند. علت این پیروزی را در شخصیت و جایگاه امام خمینی به عنوان ایدئولوگ، رهبر و معمار انقلاب و امامت شیعه، مرجعیت روحانیت و ادئولوژی اسلام شیعی و پشتوانه ای فرهنگی و تاریخی آن باید جستجو کرد.
کتابی تحت عنوان بررسی تطبیقی شعر آیینی با تکیه بر دیوان اشعار حبیبالله چایچیان (حسان) و اشعار عبدالحسین رحمتی با نویسندگی پروین زارعی به چاپ رسیده است.
شعر دینی و ادبیات آیینی ایران، از اعتقادات و باورهای دینی و آرمان های مذهبی مردم است.شعر آیینی به گونه ای از شعر متعهدانه گفته می شود که از جهت معنایی و محتوایی صبغه یکلام دینی دارد و از آموزه های وحیانی، فرهنگ عترت و ولایت و تاریخ اسلام سرچشمه می گیرد. مناسبت های مذهبی، ستایش چهره های دینی، توجه به مقوله های قدسی و ملکوتیو تزکیه و تهذیب نفس انسانی، در هسته ی مرکزی شعر مذهبی قرار دارد. از جمله شاعرانشعر آیینی می توان حبیب الله چایچیان و عبدالحسین رحمتی را نام برد. این دو شاعر برایتبیین ارزش ها و افکار آیینی، هنر و زبان ادبی را به خدمت گرفته اند و از شیوه های بیان وفرم های زیبا و متنوع بهره برده اند، در این پژوهش از روش کتابخانه ای و از شیوه توصیفی-تحلیلی استفاده شده است. و برآنیم به تحلیل و بررسی مضامین آیینی در اشعار حبیب الله چایچیان و اشعار عبدالحسین رحمتی شباهت ها و تفاوت هایی آنها در شعر آیینی بپردازیم .محوری ترین موضوعات و اصالت های فکری عبدالحسین رحمتی در زمینهی ادبیات پایداری،اجتماعی، عاشقانه و ترانه است. موضوع عمده آثار ایشان ظلم ستیزی و استبداد ستیزی است. دربارهی اشعار حبیب الله چایچیان می توان گفت: بیشتر سروده های او، مدح و مرثیه اهل بیت(ع) است. خود ا و به تاثیرپذیری از اندیشه های علامه امینی و عسکری اشاره کرده است.نتایج به دست آمده از بررسی شعر این شاعران نشان میدهد که شعر آیینی سهم قابل توجهیاز مضمون و محتوای شعر این دو شاعر را به خود اختصاص داده و این دو شاعر ضمن نشاندادن وفاداری خود به محتوای آیینی، توانمندی های هنری و بلاغی خود را در پرورش ایننوع از شعر به کار بسته اند.
کتاب تحت عنوان گلبرگ های معطر، ۲۰ خاطره خواندنی از شعر و زندگی حبیب الله چایچیان به چاب رسیده است.
شهرستان ادب: دوسال پیش همین روزها بود که استاد حبیبالله چایچیان معروف به حسان، بزرگ شاعر آیینی سرزمینمان دار فانی را وداع گفت. به همین مناسبت حامد صلاحی محقق و پژوهشگر ادبیات یادداشتی را برای ما فراهم آورده است که شامل بیست خاطره زیبا از شعر و زندگی استاد حسان است.
کتاب وسنی، داستانی از سعید تشکری است.
ماجرای پسر نوجوانی که زندگیاش در دوچرخهاش خلاصه میشود و دعواهای خانه پدر و مادر. این کتاب که اولین جلد از سه گانه زندگینامه سعید تشکری است، برای نوجوانان منتشر شده است.
در کتاب قیام ۵١ خرداد به روایت اسناد، از ایشان صحبت شده است.
در اثر حاضر زمینهها و عوامل قیام پانزده خرداد ۱۳۴۳براساس اسناد و مدارک گردآمده در سازمان اسناد انقلاب اسلامی شرح و بررسی شده است .در بخش نخست(تحولات پس از کودتا از زاهدی تا علم) مهمترین رویدادها و عوامل و زمینهساز قیام ۱۵خرداد در دوران نخست وزیری زاهدی، علاء، اقبال، شریف امامی و امینی تشریح شده و به این مباحث اشاره گردیده است: اهداف کودتا (انتقال سلطه از انگلستان به امریکا، تسلط بر نفت ایران، تغییر ساختار اقتصادی کشور، مقابله با خطر کمونیسم، اسلامزدایی)، الحاق ایران به پیمان بغداد، تاسیس ساواک، فداییان اسلام و انحلال بنها، روابط ایران با آمریکا و شوروی، کودتای سرلشکر قرنی، فضای باز سیاسی، اصلاحات ارضی، جبهه ملی دوم، تاسیس جمعیت نهضت آزادی ایران و سفر شاه به آمریکا .عمدهترین مباحث بخش دوم که در سه فصل فراهم آمده عبارتاند از: لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی، آغاز نهضت اسلامی، احزاب سیاسی (ملی، نهضت آزادی، توده) و نهضت اسلامی، درگیری عشایر فارس، تغییرات در روابط خارجی (با شوروی، مصر، عراق، اسرائیل)، انقلاب سفید. مباحث مهم بخش سوم تحت عنوان (از فیضیه تا ۱۵خرداد) بدین قرار است :واقعه فیضیه و پیامدهای آن، تشدید سرکوب و خفقان، چهلم واقعه فیضیه، محرم سال ۱۳۸۳ق (خرداد ۱۳۴۲ش)، سخنان شاه، اعلامیه امام، اقدامات ساواک، واقعه مسجد گوهرشاد، وقایع عاشورا و راهپیمایی ۱۴خرداد گفتنی است که مجموعه اسناد مربوط به مطالب هر بخش در انتهای همان بخش آمده است .
در کتاب شهدای شیعه در یکصدسال اخیر بخشی درباره ایشان است.
شهدای روحانیت در تاریخ معاصر، همیشه جزء اصلی ترین هسته مبارزه با مستکبران بوده اند؛ اما در تاریخ شفاهی معاصر، آنگونه که باید و شاید به ایشان پرداخته نشده است. کتاب مجمع ملکوتیان که خاطرات چهل شهید شاخص روحانیت در یکصد سال اخیر را در خود جای داده است؛ تلاش میکند تا علاوه بر زدودن غبار فراموشی از چهره ی این بزرگان، دریچهای از “سبک زندگی اسلامی” را در پیش چشم مخاطبان بگشاید.
کنار پل، منتظرت ایستاده ام: زندگی نامه داستانی شهید مهندس حسن آقاسی زاده اثر سید علیرضا مهرداد میباشد.
کتاب حاضر، به سفارش ستاد کنگره مهندسین شهید تدوین شده است. این ستاد در آستانه سیاُمین سالگرد حماسه دفاع مقدّس اقدام به مرور زندگینامههای مهندسین شهید کرده که نقش بسیار مهمّی در دفاع از آرمانهای انقلابی و اسلامی داشتهاند. این جلد به روایت داستانی زندگی «مهندس شهید حسن آقاسی زاده» اختصاص یافته و در دو فصل به زبانی ساده و روان به نگارش درآمده است. در فصل اوّل داستان میخوانیم: «حسن آقاسی زاده»، به همراه همسر و سه فرزند خود در هتل فجر اهواز کنار سایر خانوادههای سپاهی زندگی میکنند. یک روز برای همسر شهید خبر میآورند، که شوهرش به مشهد رفته و آنها هم میتوانند با هواپیما به مشهد و نزد خانواده او بروند. او در حین جمعآوری لباسها در چمدان، یاد خاطرات روزهای اوّل ازدواجش با حسن میافتد و عکسهای او را در آلبوم عکسها مرور میکند. عکسهایی که بیشترشان کنار پلهایی که توسط مهندس آقاسی زاده ساخته شده و او با لباس سبز سپاه در کنار پل ایستاده است.
کتاب شهاب، خاطرات سردار شهید مهندس حسن آقاسی زاده شعرباف میباشد.
او که دوران تحصیل را با نمرات عالی گذرانده بود، با پیشنهاد آموزش و پرورش و با کسب اجازه از نماینده امام در قم جهت ادامه تحصیل عازم کانادا شد و با رتبه ای عالی موفق به دریافت کارشناسی ارشد مهندسی راه و ساختمان و پل سازی در دانشگاه «تورنتو» گردید. آقاسی زاده در کانادا فعالیت چشمگیری در انجمن اسلامی دانشجویان مسلمان داشت. در سال ۱۳۶۱ به ایران بازگشت و وارد نهاد مقدس سپاه شد. وی به دلیل لیاقت و ابراز شایستگی در معاونت فنی و مهندسی قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه پاسداران مشغول انجام وظیفه شد، پس از مدتی مأمور تأسیس قرارگاه های «صراط المستقیم و خاتم الانبیاء» گشت. آقاسی زاده از ابتدای ورود به جبهه تا هنگام شهادت در ۲۴۰۰ پروژه کوچک و بزرگ از خط مقدم تا عقبه شهرها، شرکت داشت. وی در تاریخ بیست و هشتم مهرماه سال ۱۳۶۶ ندای حق را لبیک گفته به دیدار یزدان شتافت. مزار پاکش در صحن حرم مطهر امام رضا(ع) قرار دارد. از این شهید آقاسی سه فرزند به یادگار مانده است.
خاتون و قوماندان، روایت زندگی امالبنین حسینی همسر شهید علیرضا توسلی (ابوحامد) فرمانده لشکر فاطمیون است.
علیرضا توسلی معروف به ابوحامد ۱ مهر ۱۳۴۱ در افغانستان به دنیا آمد و ۹ اسفند ۱۳۹۳ در سوریه، شهر درعا شهید شد. ا. فرمانده و بنیانگذار لشکر فاطمیون بود. او تمام زندگیاش را رزمنده بود و در جبههها جنگید. با شروع جنگ ایران و عراق به کردستان رفته و بیش از یک سال در آن منطقه حضور داشت. وقتی جنگ ایران و عراق به پایان رسید، برای جنگ با ارتش شوروی به افغانستان رفت و دوباره در سال ۷۴، زمانی که نیروهای طالبان در افغانستان روی کار آمده بودند، دوباره به افغانستان رفت. در این میان با ام البنین ازدواج کرد. این ازدواج یک پسر به نام حامد و دو دختر برای آنها به امغان آورد. وقتی بحران سوریه، آغاز شد، او در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۳۹۲ راهی سوریه شد و یک سال بعد در نبرد با جبهه النصره شهید شد. آرامگاه او در مشهد است.
کتاب«به جُرم خمینی» به قلم فریناز ربیعی که داستان زندگی شهید علیرضا توسلی(ابوحامد) فرمانده لشکر فاطمیون را روایت میکند.
یکی از این آثار است که از خاطرهنگاری و زندگینامه صِرف فراتر رفته و با بهکارگیری انواع تکنیکهای داستاننویسی در مراحل مختلف خلق اثر به یک اثر داستانی- مستند درخشان و خواندنی تبدیل شده است. نویسنده در ابتدای اثر و قبل از اینکه داستان اصلی را روایت کند، در بخش «چند کلمه قبل از شروع» به ماجرای نسبتاً طولانی مواجهه خود با موضوع و سوژه کتاب«به جُرم خمینی» اشاره میکند که از سفر به مشهد برای تهیه مستندی از زندگی فرمانده شهید لشکر فاطمیون شروع شده و او با پیگیری و ممارست توانسته به دهها ساعت مصاحبه و تعداد قابل توجهی سند و نامه و عکس پیرامون زندگی شهید علیرضا توسلی دست یابد که مصالح ارزشمندی برای نوشتن یک زندگینامه محسوب میشود.
روایت دلبری: خاطرات راوی خوش لهجه دفاع مقدس جانباز علیرضا دلبریان به نویسدگی محمد خسروی راد.
این کتاب حاصل ۲۷ جلسه مصاحبه سه ساعته با جانباز علیرضا دلبریان، یکی از غواصان گردان یاسین است. وی یکی از روایانی است که در جلسه های مختلف با جوانان به بازگویی خاطرات خود می پردازد. نویسنده کتاب می گوید: دلبریان در خاطرات خود بار ها از شهیدی به نام جلیل محدثی فر با عنوان فرمانده گردان یاسین صحبت میکرد. به همین دلیل در مصاحبه هایی که با وی داشتم از این شهید می پرسیدم و نتیجه این گفت و گو ها باعث شد، ۸۰ درصد روایت های کتاب به خاطرات شهید محدثی فر از نگاه دلبریان اختصاص پیدا کند. همۀ بیست و هفت جلسه مصاحبه با دلبریان، پُر است از صمیمیت و احساس و صداقتی که این روزها قیمتی و غنیمتی است.
کتاب موقعیت ۲۲ بر اساس زندگی شهید رمضان علی عاملی به نگارش درآمده است.
در بخش هایی از متن این کتاب می خوانید: از صبح دشمن مثل مار زخمی کمین کرده است. سکوتسنگینی بر منطقه حکم فرما است. سکوتی که بوی باروت و آتش میدهد. بچهها طاقتشان تمام شده است حاجرمضان گفته بههر قیمتی که هست، این ارتفاعات باید حفظ شوند. هیچ کسنمیداند چقدر طول میکشد تا این سکوت سنگین منفجر شود. اما همه میدانند که دشمن به این راحتی دستبردار نیست. دیریا زود این اتفاق میافتد.
در کتاب ریحانه الدب، درباره ایشان صحبت شده است.
رَیحانَهُ الاَدَب فی تَراجِمِ المَعروفینَ بالکُنیهِ اَوِ اللّقَب یا کنی و القاب، نوشته محمدعلی مدرس تبریزی (۱۲۹۶-۱۳۷۳ق) کتابی به زبان فارسی در شرح حال و آثار دانشمندان، عارفان، فیلسوفان، ادیبان و شاعران اسلامی است که به لقب و کنیه شهرت دارند. نویسنده در این کتاب افزون بر ترجمه اشخاص، گاهی اصطلاحات دیگر چون شیخین، صحاح سته برخی فرق را توضیح داده است. رَیحانَهُ الاَدَب در ٩ جلد منتشر شده و جلد آخرش به نمایهها و فهرستهای فنی اختصاص یافته است.
در کتاب دانشنامه ادب فارسی- ج ۵ از ایشان صحبت شده است.
فرهنگستان زبان و ادب فارسی پنجمین جلد دانشنامۀ زبان و ادب فارسی در شبهقاره را منتشر کرد. این مجلد از دانشنامۀ زبان و ادب فارسی درشبهقاره شامل ۲۳۱ مدخل از «شجاعالدّوله» تا «عبدالحق محدّث دهلوی»، در حدود ۴۶۰ صفحه، در گروه دانشنامۀ زبان و ادب فارسی در شبهقاره و به سرپرستی دکتر محمدرضا نصیری منتشر شده است.
ولیّ مهر: (اشعاری در رثای سردار شهید ولیالله چراغچی)
ولیالله چراغچی را هیچ گاه ندیدهام؛ نه پیش از جنگ، نه در طول دفاعمقدس و نه حتی توفیق داشتهام که در تشییع و یا مجالس یادبود او شرکتکنم. حتی عکس آن شهید را نیز تا همین یکی دو سال پیش که بر دیواری در شهر مشهد به تصویر کشیدند ندیده بودم. اما با این حال احساسی قریب و غریب نسبت به او داشتم و جاذبهای مرا ناخودآگاه در سیطرۀروحی او قرار میداد درست حسی که دیدار احمد زارعی در من به وجود میآورد، با این تفاوت که احمد را دیده بودم، پای صحبتش نشسته بودم واز او درسها گرفته بودم. احمد را که میدیدم حس میکردم او نوع تکامل یافتۀ من است، وقتیبا او صحبت میکردم صداهایی را در قلبم میشنیدم و تصاویری در جانم به جلوه میآمدند و بعد فکر میکردم با او سنخیتی دارم و در من استعداداحمدگونه شدن هست اگر نامها و اشخاص پارههایی از مفهوم ازلی و ابدی انسان وفضیلت انسانیاند و در واقع این پیوند میان من و مرتبۀ والاتر و برتری ازانسان گاه برقرار میشود و این حس زاییدۀ این پیوند است و این بود کهولیالله چراغچی به عنوان بخش اعظمی از این فضیلتها که من به آن ها نرسیده بودم، شبی در مقابلم قرار گرفت و مرا به خویشتن خواند و مرا ازمن جدا کرد و من برتر و من فروترم را به من نشان داد و به من گفت که درکجا ایستادهام و آن چه از سیر در آن آفاق بر محمل زبان و بیان و نارساییآن ها توانست عبور کند و بر کاغذ جاری شود این ابیات است که تقدیم بهجان های آگاه و ضمیرهای روشن میشود.
در بخشی از کتاب چهارده سال رقابت ایدئولوژیک (شیعه) از ایشان صحبت شده است.
در بخش اول کتاب به فساد اخلاقی، فساد سیاسی و ناکارآمدی اقتصادی رژیم شاه اشاره شده است. نگارنده در بخش دوم موضوع ایدئولوژی سازی رژیم شاه و ایدئولوژیهای مارکسیسم و ناسیونالیسم و عملکرد مارکسیستها و ناسیونالیستها را مطرح میسازد. در بخش پایانی، ایدئولوژیها و مبارزات نیروهای مذهبی تحلیل شده است.
کتاب انقلاب اسلامی و مردم مشهد آز آغاز تا استقرار جمهوری اسلامی توسط رمضانعلی شاکری در سال ۱۳۵۹ به دست چاپ سپرده شد.
کتاب انقلاب اسلامی و مردم مشهد آز آغاز تا استقرار جمهوری اسلامی توسط رمضانعلی شاکری در سال ۱۳۵۹ به دست چاپ سپرده شد. این مجلد در سه فصل به نگارش درآمده است. وقایع مهم شهر مشهد در سال ۱۳۵۷ از مهمترین موضوعاتی است که در این کتاب به آن پرداخته شده است. فصل اول پس از مقدمه نگاهی گذرا به وقایع تاریخی پنجاه ساله اخیر ایران دارد. در این فصل پس از اشاره به واقعه شهریور ۱۳۲۰ و همچنین اوضاع اجتماعی و فرهنگی کشور پس از ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، عکسالعمل علما در برابر واقعه خونین ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ بررسی شده و در این رابطه آمده است: «در رابطه با قیام مردم مسلمان ایران در واقعه خونین ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ آیتالله میلانی روز ۱۹ خرداد ۱۳۴۲ش به تهران عزیمت کردند و در اجتماع مراجع و علمای طراز اول پایتخت که به حمایت از آیتالله خمینی و اعتراض به دستگیری چهار نفر از علمای شیراز و برقراری حکومت نظامی در این شهر گردهمایی بوجود آورده بودند شرکت کرده و جنایات رژیم شاه را در واقعه ۱۵ خرداد محکوم نمودند. در همین سال و در ارتباط با قیام روحانیت و اجتماعی که در روز وفات حضرت صادق علیهالسلام در منزل آیتالله قمی منعقد شده بود آیتالله قمی را از مشهد به تهران انتقال داده و بعد از چندی به کرج تبعید نمودند و تنی چند از روحانیون مبارز مشهد نظیر حجهالاسلام حاج شیخ عباس واعظ طبسی و حجهالاسلام حاج سیدعلی خامنهای و حجتالاسلام حاج سیدعبدالکریم هاشمینژاد را نیز دستگیر و زندانی نموده و عدهای دیگر را به نقاط مختلف کشور تبعید نمودند.» ص ۱۰- ۹
در بخشی از کتاب مشهد بامداد نهضت امام خمینی_ره از ایشان نام برده شده است.
در این کتاب نویسنده تلاش کرده با مطالعه و بررسی منابع و اسناد قابل اعتماد و نیز استفاده از خاطرات شاهدان عینی و نقش آفرینان وقایع نهضت انقلاب اسلامی در مشهد، گوشه هایی از این مقطع حساس تاریخ دینی – سیاسی سرزمین خاوران را برای علاقمندان تاریخ، معاصر انقلاب اسلامی و نسل آینده بازگو کند. این کتاب توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.
کتاب بابا نظر (خاطرات شفاهی شهید محمدحسن نظرنژاد) به نویسندگی سیدحسین بیضایی.
شاید درخشان ترین وجه انقلاب اسلامی ایران سویه انسان ساز و حاکمیت بخش آن به ارزش ها و هنجارهای الهی و شیعی باشد از این رو دفاع مقدس به منزله آیینه تمام نمایی از نهضت اسلامی است که توانست آرمان های مندرج در ذات انقلاب اسلامی سال ۵۷ را در عمل محقق کرده و در معرض نگاه همگان قرار دهد. بی سبب نیست که تاریخ نگاران عصر جدید بر مطالعه و تحلیل همزمان انقلاب و جنگ تاکید ورزیده و به صراحت عنوان می کنند که پدیده دفاع مقدس را باید ثمرهای عالی از شجره طیبه انقلاب دانست و بررسی کرد. کتاب کم نظیر «بابا نظر» که شرح خاطرات شفاهی شهید محمدحسن نظرنژاد در مصاحبه با حسین بیضایی است سندی روشن و قاطع بر این مدعاست که دریچه تازهای به برخی زوایای ناشناخته انقلاب و دفاع مقدس گشوده است. مولف در این اثر با گزارشی و زبانی خواندنی از زندگی و مبارزات مردی پرده بر می دارد که تعبیر مجسمی از جوانمردی و ایثار بود. این جانباز ۹۵ درصد که با حضوری طولانی و مستمر در جبهههای جنگ، در سال ۷۵ به شهادت رسید، ربط و پیوند عمیق دو رویداد عظیم تاریخ معاصر کشور، یعنی انقلاب اسلامی و جنگ را در عرصه عمل و میدان زندگی و مبارزات خویش تحقق بخشید و نام تابناک خودش را در صحیفه ایام به عنوان یکی از اسطورهای جاودان تاریخ معاصر ثبت کرد. این کتاب تنها درصدد نقل اندیشه های مجرد و بیان صرف خاطرات نیست بلکه آنها را به حقایق قابل لمس و زندهای تبدیل می کند که از دایره تکرار و کلیشه عدول کرده و مخاطب را به سرزمین های تازهای از احساس و ادراک می برد که در نتیجه آن خواننده «بابانظر» را در درون خودش جستجو می کند و به دنبال نسبت درونی خودش با او می گردد.
کتاب محمدتقی خان پسیان در خراسان با نویسندگی علی آذری.
کتاب تاریخی است در تاریخ معاصر ایران و در باب قیام کلنل محمد تقی خان پسیان در خراسان میپردازد محمدتقی مشهور به کلنل محمدتقی خان صاحب منصب نظامی در اواخر دوره قاجاریه فرمانده قوا و رهبر قیام ۱۳۰۰ ش خراسان . محمدتقی در خانواده معروفی از «مهاجرین » در ۱۳۰۹/ ۱۲۷۰ ش در تبریز زاده شد. رستم بیگ جد خاندان پسیان بعد از عهدنامه ترکمن چای و جدایی شهرهای قفقاز از ایران زندگی زیرسلطه بیگانگان روس را برنتابید و به تبریز مهاجرت کرد. رستم بیگ و پدر محمدتقی یاور محمدباقرخان روابط نزدیکی با مقامات ذی نفوذ تبریز از جمله میرزاتقی خان امیرکبیر داشتند. فرزندان رستم بیگ همگی از صاحب منصبان نظامی بودند و بعضی چون علیقلی و غلامرضا در جنگ با انگلیس در شیراز کشته شدند. از نظر شیوه تحریر عبارات، نثر ساده ای دارد که عاری از روانی و لطف نیست. از بعضی خصوصیت های تحقیقات تاریخی و پاره ای مزایای شیرین و سرگرم کننده از نوع مطبوعات، برخوردار است. نویسنده به شرح قیام شیخ محمد خیابانی در تبریز پرداخته که چنین به نظر می رسد، هنگام تالیف این بخش از کتاب، اندیشه تالیف اثری جامع و مستقل درباره شیخ محمد خیابانی و قیام او در ذهن نویسنده وجود داشته است. در پایان این بخش آمده است: «مرحوم کلنل در دوران قیام خیابانی در تهران نگران آن قیام بود.» تصویر کارت پستال کلنل به برادرزاده اش که به نوعی اشاره به قیام تبریز دارد، در صفحه ۱۷۵ کتاب آورده شده است.
کتاب نگاه آفتاب، روایتی دیگر از انقلاب خراسان کلنل محمدتقی خان پسیان با نویسندگی ناصر افشارفر.
این کتاب روایتی داستانی از زندگی و سرگذشت کلنل محمدتقیخان پسیان است. وی در سال ۱۲۷۱ ه ش در خانوادهای ارتشی در آذربایجان به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی را در تبریز و دوره مدرسه صاحب منصبی را در تهران سپری کرد. در ۲۳ سالگی به خاطر رشادت و لیاقت در سرکوب چند شورش داخلی، به مقام سرکردگی رسید. پس از آن، به اروپا رفت و در قشون آلمان کارآموزی کرد. در ۱۲۹۹ ش به ایران بازگشت و ریاست ژاندارمری خراسان را بر عهده گرفت. در سال ۱۳۰۰ ش به دستور سید رضا ضیاءالدین طباطبایی، رئیس دولت، قوام السلطنه والی خراسان را بازداشت و اموال او را مصادره کرد. با خاتمه حکومت صدروزه سید ضیاء و آزادیهای قوام السلطنه از زندان و نخستوزیر شدن قوام، حکم برکناری پسیان صادر شد اما کلنل محمدتقیخان آن را نپذیرفت و خود کار اداره استانداری خراسان را برعهده گرفت. دولت قوام که خود را در برابر قیام پسیان دید، نیروهایی از مرکز برای مقابله با او به خراسان گسیل کرد اما این نیروها از پسیان شکست سختی خوردند. با این همه، قوام با توطئه توانست بر وی غلبه نماید و سرانجام کنل پسیان در جنگی نابرابر از قوای مرکز شکست خورد و به قتل رسید.